Yaratıcılığın 3M Yolu…

3M Şirketinin başarısının, yaratıcılığının arkasında yer alan düşüncenin özeti:

“3M, çalışanlarına inisiyatiflerini kullanabilecekleri bir çalışma ortamı sunar.”

3M çalışanlarının potansiyellerini kullanabilecekleri bir yerdir. 3M çalışanları öğretici, teşvik edici edici profesyonel kişilerin çalıştığı bir ortamda çalışırlar. 3M çalışanlarına yetki ve sorumluluk verir, kişilerin, şirketin hedeflerine başarıyla ulaşması için kendi yollarını kullanmalarına izin verir. 3M çalışanlarını farklı işlere, farklı bölümlere dünyanın farklı yerlerine yönelterek kendilerini geliştirmelerini sağlar, teşvik eder. Çalışanlarının şahsi problemlerini çözümlemek için programlar düzenler. 3M çalışanlarına, sosyal yardımlar ve güvenlik sağlar. 3M çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini temin etmek için çok çalışır. Bütün bunların karşılığında 3M çalışanlarından güçlü bir destek alır, çalışanlar şirketin bir parçası olmaktan gurur duyarlar.

McKnight İlkeleri

3M’in değerlerinin ve güçlü noktalarının pek çoğu bir insanın çabalarına bağlanabilir: 3M’in 30 yıl genel müdürlüğünü yapan William Mc.Knight’dan söz ediyoruz. Şirket büyüdükçe 3M’in yüzyüze kalacağı zorlukları öngörecek kadar ileri görüşlü bir kişi olan Mc. Knight 3M çalışanlarına atfen kaleme alınan bir dizi ilke ortaya koymuştur:

“İşletmemiz büyüdükçe, sorumluluğu astlara delege etmek ve tüm çalışanları kendi inisiyatiflerini kullanmaya teşvik etmek giderek önem kazanmaktadır. Eğer yeterince iyilerse, yetki ve sorumluluğumuzu devrettiğimiz bu kişiler işlerini kendi bildikleri şekilde yapmak isteyeceklerdir. Bunlar istediğimiz özelliklerdir ve işlerini yapma tarzı genel faaliyet modelimize uygunluk gösterdiği sürece, insanlar teşvik edilmelidir.
Hatalar yapılacaktır; ancak bir kişi esasen haklı ise, yaptığı hatalar, uzun vadede otoriter davranıp işlerini nasıl yapacaklarını söylemeyi görev edinen yönetimin yapacağı hatalar kadar ciddi olmayacaktır. Hata yapıldığında yıkıcı ölçüde eleştirel davranan bir yönetim, inisiyatifi öldürür ve eğer büyümeye devam edeceksek, inisiyatif sahibi pek çok insanı bünyemizde barındırmalıyız.”
William L. McKnight

McKnight bu sözleri 1941’de söylemişti. 50 yıl öncesinden günümüzün “insanlara yetki verme” kavramını öngörmüş ve 3M’in yenilik kültürünün zeminini hazırlamıştı.

Yorum bırakın

Filed under Uncategorized

Yorum bırakın